ساختمان گوش انسان چگونه است و وظایف آن چیست

ساختمان گوش انسان چگونه است؟

  • دستگاه شنوایی و ساختمان گوش مسئول حس شنیدن در انسان بشمار می آید. این دستگاه به دو بخش اصلی سیستم شنوایی محیطی و مرکزی تقسیم می شود. در ادامه دستگاه شنوایی خارجی (گوش خارجی، میانی و داخلی) و دستگاه شنوایی مرکزی (از ساقه مغز تا قشر مغز) معرفی می شود.

بخش خارجی ساختمان گوش

گوش خارجی

لاله‌ی گوش خارجی ترین بخش ساختمان گوش محسوب می شود که از غضروف ساخته شده است و وظیفه جمع‌آوری اصوات را بر عهده دارد. لاله گوش موجب تقویت صدا می شود و در جهت یابی صوت بسیار کمک کننده است. اصوات جمع آوری شده توسط لاله گوش به درون مجرای گوش هدایت می شوند. مجرای گوش نیز تا حدودی سبب تقویت امواج صدا و انتقال آن به پرده صماخ می شود.

گوش میانی

گوش میانی از پرده صماخ، حفره گوش میانی و سه استخوانچه تشکیل شده است. اسامی این سه استخوانچه بسیار کوچک چکشی، سندانی و رکابی است که همانند اهرم صدا را از پرده گوش به حلزون گوش منتقل می کنند.

گوش داخلی

گوش داخلی از حلزون گوش و اعصاب شنوایی تشکیل شده است. همچنین، اندام های مربوط به تعادل نیز در این قسمت قرار دارند. اصوات منتقل شده به حلزون در اندام کورتی به ایمپالسهای عصبی تبدیل می شوند و توسط اعصاب گوش که عصب هشتم مغزی بشمار می آید، به قسمت مرکزی ساختمان گوش منتقل می شوند.

ساختمان گوش انسان

بخش مرکزی ساختمان گوش

زمانی که امواج صدا به سیگنال های عصبی تبدیل می شوند از طریق عصب هشت به ساختارهای مرکزی دستگاه شنوایی منتقل می شوند. این ساختارها شامل ساقه مغز و قشر مغز است. اولین ایستگاه در این ساختمان، هسته حلزونی نام دارد. سپس به ترتیب از مجموعه زیتونی فوقانی در پونز، و سپس از کالکولوس تحتانی در مغز میانی عبور می کند. اطلاعات عصبی در تمامی این مراکز پردازش و به مراکز بالاتر منتقل می شوند. این پروسه در مرکزی به نام تالاموس مغز پایان می یابد. اطلاعات سپس به قشر شنوایی اولیه در لوب تمپورال منتقل می شوند.

قشر شنوایی اولیه

اطلاعات رسیده از تالاموس در شکنج فوقانی خلفی قشر شنوایی اولیه پردازش می شوند. در این قسمت درک اصوات انجام می شود. قشر شنوایی اولیه ویژگی های کامل صوت را آنالیز می کند مانند فرکانس، شدت، زیر و بمی، ریتم و غیره. نیمکره چپ مسئول درک گفتار و نیمکره راست مسئول موسیقی می باشد.

وظایف اصلی ساختمان گوش

دستگاه شنوایی چهار وظیفه اصلی دارد که شامل:

  1. جمع آوری انرژی صوتی از محیط اطراف
  2. تغییر انرژی صوتی به ایمپالسهای عصبی
  3. انتقال سیگنال عصبی به مراکز مرتبط در مغز
  4. پردازش سیگنال ها و کشف اطلاعات موجود در آن و درک صدا

چه بخش هایی از ساختمان گوش در افراد کم شنوا آسیب دیده است؟

کم شنوایی انتقالی: در کم شنوایی انتقالی بخش خارجی گوش شامل پرده صماخ و استخوانچه های گوش آسیب دیده اند. درمان معمولا استفاده از دارو، جراحی و سمعک است. 

کم شنوایی حسی عصبی: معمولا در کم شنوایی حسی عصبی سلول های بسیار ظریف حلزون و اعصاب گوش دچار آسیب شده است. بهمین دلیل در این افراد معمولا صدا شنیده می شود ولی درک کلمات پایین می آید. درمان شامل کاشت حلزون، سمعک و وسایل کمک شنوایی است. 

کم شنوایی مرکزیدر کم شنوایی مرکزی، حلزون گوش بخوبی کار می کند، اما بخش مرکزی در مغز بدرستی عملکرد ندارد. در این کم شنوایی درک کلمات به شدت آسیب می بیند و متاسفانه درمان بسیار مشکل می شود.

همچنین بخوانید
ساکشن گوش یکی از راه های جرم گیری گوش است که روند انجام آن در اینجا گفته شده است. آیا ساکشن گوش دردناک است؟ مراقبت های بعد از انجام ساکشن گوش چیست
اصلا نگران نباشید این سمعک- این سمعک به معنای استفاده از دو گوش مانند کار یکه از ابتدا میکردیم است.باید بگوییم سمعک دوگوشی به جز هزینه خرید دو سمعک خیلی بهتر از تجویز یک سمعک است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
امتیاز:
captcha


دیدگاه کاربران
...
ارسال شده در : یکشنبه 24 دی 1402

سلام میشه نحوه ی شنیدن را توضیح دهید.

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 25 دی 1402

سلام، شنیدن یک فرایند حسی است که در آن صداهای مختلف از طریق گوش به مغز منتقل می‌شوند و توسط مغز تفسیر می‌شوند. برای شنیدن، ابتدا صداها به وسیله گوش وارد می‌شوند و سپس به کمک یک سری سلول‌های حسی که در گوش قرار دارند، به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شوند. این سیگنال الکتریکی به وسیله عصب‌های شنوایی به مغز منتقل می‌شوند و در آنجا تفسیر می‌شوند. برای بهبود شنیدن، برخی افراد از وسایل کمک شنوایی استفاده می‌کنند که با افزایش قدرت صداها، بهبود کیفیت شنوایی و کاهش نویز، به شنوایی کمک می‌کنند. همچنین، برخی تمرینات شنیداری نیز مانند گوش دادن به موسیقی، گفتگو با دیگران و... می‌تواند به بهبود شنوایی کمک کند.

زهرا حاجوی
ارسال شده در : پنجشنبه 14 دی 1402

واقعا عالیه خیلی ممنونم از( نیک آوا)به من که خیلی کمک کرد ❤❤

مدیر سایت
ارسال شده در : شنبه 16 دی 1402

با سپاس از شما

بانو بیگی
ارسال شده در : یکشنبه 02 مهر 1402

سلام ممنون از اطلاعات خوبتون.انلاین هم محصولات قابل خریداری هست یا حتما باید کلینیک بیاییم؟ شنوایی سنجی انجام شده فقط انتخاب سمعک باید انجام بشه.مازندران هستیم

مدیر سایت
ارسال شده در : دوشنبه 03 مهر 1402

سلام و تشکر از حسن نظر شما. خیر متاسفانه امکان خرید آنلاین نیست. برای مشاوره و خرید سمعک لازم است اول تلفنی هماهنگ بفرمایید و حضوری مراجعه کنید.

قیس
ارسال شده در : پنجشنبه 18 اسفند 1401

آیا از داخل گوش به مغز یا دیگر جاهای سر راه است یا که نه بسته است؟

مدیر سایت
ارسال شده در : چهارشنبه 02 فروردین 1402

سلام. بله از گوش داخلی به مغز از طریق اعصاب ارتباط برقرار است و از گوش میانی به فضای نازوفارنکس

عاطفه
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 02 فروردین 1401

مرسی از مطلب خوبتون

زینب مسعودی
ارسال شده در : دوشنبه 06 دی 1400

سلام عالی بود ممنون خیلی به درد پاور من خورد زینب مسعودی هستم . کلاس 5 دبستان .

مدیر سایت
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 29 فروردین 1402

سلام و تشکر از شما دوست عزیز

مسعود ش
ارسال شده در : ﺳﻪشنبه 09 دی 1399

تکه ای پنبه در گوشم گیرکرد وتوسط دکتر ساکشن شد وقطره ciplex هر 6 ساعت تجویزگردید احل مدام گوشم ترشح دارد مثل اب نمک و صبح ها گوشم با چیزی مثل نمک مسدود میگردد لطفا راهنماییم کنید