در این مقاله قصد داریم آخرین و جدیدترین سمعک تولید شده را برای شما معرفی کنیم.
لنز شنوایی یا لنز گوش چیست؟
هماکنون و پیش از توسعه این مدل، سمعکها دارای میکروفن و بلندگو به منظور جمع آوری و دریافت اطلاعات و اصوات و پخش کننده و تنظیم کننده صدا برای کم شنوایان بودند. اما به تازگی و با تولید و عرضه نسل جدید سمعکها که دارای مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو آمریکاست و مجوز فروش گرفته است دارای سیستمی متفاوت و بسیار بهینهتر از سمعکهای قبلی برای انتقال اصوات است. این سمعکها که با تغییر بزرگی در بخش اصلی سمعکها و با تکنولوژی جدیدی به تقویت صدا می پردازند سمعک لیزری نامیده می شود.
سمعکهای لیزری از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
بخش اول: حدودا مشابه سمعکهای پیشین، در پشت لاله گوش قرار میگیرد. این بخش وظیفه دریافت و آنالیز اصوات و امواج صوتی، تبدیل آنها به پالس های الکترونیکی و همچنین انتقال آنها به بخش دوم را به عهده دارد.
بخش دوم: این بخش داخل مجرای گوش قرار میگیرد و دارای یک سری نوری است که مجهز به مادون قرمز است. به این بخش اصطلاحا سری نوری نیز گفته میشود که با دریافت پالس های الکترونیکی و تبدیل آنها به امواج نوری و همچنین انتشار این امواج در لاله گوش (ساطع کردن نور) به بخش سوم کار خود را تکمیل میکند.
بخش سوم: این بخش قلب سیستم سمعک لیزری محسوب می شود و همانند لنز چشم عمل می کند. به این صورت که روی پرده گوش قرار می گیرد و با آن تماس پیدا می کند. از ویژگی های این سمعکها این است که مانند سمعک نامرئی برای هر فرد مطابق شکل و هندسه پرده گوش (که مانند اثر انگشت برای تمام افراد با یکدیگر متفاوت است)، بصورت اختصاصی ساخته میشود. این بخش سمعک لیزری، امواج نوری را به مکانیکی تبدیل می کند و سبب ارتعاش پرده صماخ گوش و انتقال صدا به گوش میانی و داخلی می شود.
چرا با وجود سمعکهای پیشرفته و مرسوم کنونی، به سمعکهای لیزری نیاز است؟
سمعکهای لیزری یا لنز گوش با هدف بهبود کیفیت صدا تولید شده اند. لنز شنوایی محدودیت های فیزیکی تقویت آکوستیکی صدا در مجرای گوش را ندارد و سبب افزایش قابل توجه محدودهی فرکانسی قابل شنیدن می گردد. همچنین، در این سمعکها مجرای گوش کاملا تهویه می شود و مشکلات انسداد مشاهده نمی گردد. تحقیقات نشان داده اند که در این سمعکها کیفیت صدا و نسبت گفتار به سر و صدا بالاتر است.
سمعک لیزری به چه صورت عمل میکند؟
پردازش، برنامه ریزی و تقویت سمعکهای لیزری کاملا شبیه به سمعکهای مرسوم است. در هر دو نوع سمعک، یک پردازننده چند کاناله دیجیتال صدا را پردازش می کند و بهره و تراکم لازم را به صدا ارائه می کند.
تفاوت بین سمعکهای لیزری و سمعکهای مرسوم در نوع و شیوه انتقال سیگنال است. در سمعکهای مرسوم، صدا توسط بلندگو یا رسیور به مجرا و پرده گوش ارائه می شود ولی در سمعکهای لیزری سیگنال توسط " Light tip" یا سر نوری به امواج نوری تبدیل می شود. امواج نوری توسط لنز تماسی روی پرده گوش به ارتعاش تبدیل می شوند و سبب لرزش پرده صماخ و تولید صدا می شوند.
ویژگی های سمعک لیزری
- پهنای باند 125 تا 10،000 هرتز
- 20 کانال
- 4 برنامه
- میکروفون جهتدار
- کاهش نویز باد و سروصدا
- حذف فیدبک
- یادگیری و تطبیق
سمعکهای لیزری برای چه کسانی مناسب هستند؟
سمعکهای لیزری معمولا برای افرادی با کم شنوایی ملایم تا شدید تجویز می شوند. در این افراد مجرای گوش و پرده صماخ بایستی کاملا نرمال باشند. همچنین، اندازه مجرای گوش نیز باید برای کار گذاشتن لنز تماسی متناسب و بزرگ باشد. در افرادی با کم شنوایی انتقالی امکان استفاده از سمعکهای لیزری وجود ندارد.