اگزمای گوش چیست؟
اگزمای مجرای گوش می تواند باعث تحریک پذیری، خارش و گاه دردناکی پوست کانال گوش شود. اگزمای مجرای گوش می تواند از یک التهاب کوچک پوستی تا التهاب، خشکی گوش و آسیب عمیق پوستی متفاوت باشد. این مشکل در پوست بسیاری از نقاط بدن ممکن است رخ دهد. به همین ترتیب در ناحیه ی گوش انسان و بیشتر در قسمت کانال گوش، پوست اطراف گوش، ناحیه ی اتصال گوش به صورت و ناحیه گردن ممکن است رخ دهد. التهاب و اگزمای کانال گوش خارجی علل متعددی دارد. نکته ی قابل توجه ایت است که بهتر است تمرکزمان را بر پیشگیری به ابتلا بگذاریم. و در صورت ابتلا، در همان مراحل اولیه در جهت درمان سریع اقدام کنیم . در غیر اینصورت ممکن است مشکل گسترش یافته و نقاط بیشتری را درگیر کرده و اگزما بدتر شود.
انواع اگزمای گوش
اگزمای مجرای گوش انواع مختلفی دارد که بررسی چند مورد از آن می پردازیم .
اگزما اتوپیک
در این نوع اگزما پوست پشت گوش معمولا دچار قرمزی، خشکی و پوسته پوسته می شود. به همین دلیل براحتی آماده ی عفونی شدن و جذب آلودگی است بخصوص اگر مرطوب و خیس باقی بماند . در این نوع اگزما معمولا پوست ناحیه ی اتصال دهنده ی گوش و صورت نقطه ی بعدی میباشد که دچار اگزما شده و اگزمای این نقطه دردناک می باشد . و پس از آن براحتی ممکن است آلودگی را جذب کرده و کم کم بر پوست نواحی دیگر اثر بگذارد .
اگزما درماتیت یا سبوریک
اگزما سبوریک یا درماتیک در مناطقی از بدن که در آن غدد سباسه و جود دارد رخ می دهد، از جمله گوش، پوست سر و تنه وجود دارد. در خفیف ترین حالت، درماتوم ها به سادگی سبب پوسته پوسته شدن و قرمزی در ورودی کانال گوش خارجی می شود. در شکل های شدید تر آن، قرمزی و شکاف های عمیق در کانال گوش گسترش میابد و به خارج گوش گسترش میابد و پوست سر و گردن را تحت تاثیر قرار میدهد. نوعی اگزمای گوش وجود دارد که بر روی افراد مسن تاثیر می گذارد. گوش در معرض آسیب پذیری در تغییرات آب و هوایی میباشد که منجر به خشکی ، پوسته پوسته شدن و خارش پوست میشود . عوامل ایجاد کننده ی این نوع اگزما : شستشوی بیش از حد ، هوای سرد و مرطوب ، شرایط محیطی و آب و هوایی خاص .
درماتیت تماسی
شرایطی که به دلیل تحریک پوستی توسط مواد حساسیت زا رخ میدهد . تماس مخاطی با مواد حساسیت زا موجب می شود سطح پوست قرمز شده و خارش بگیرد . نمونه هایی از مواد شیمیایی که می تواند موجب خارش و ایجاد مشکل شود شامل شامپوها ، ژل مو ، اسپری مو ، صاف کننده های مو و عطر است . موها و وسایل مصنوعی ، رنگ مو ، کلاه ها و وسایل حمام ، سنجاق ها و گیره های مو ، گوشواره ها و وسایل بدلی ( بخصوص نیکل که ایجاد حساسیت در بسیاری از افراد میکند ) و .... نیز احتمال ابتلا را در افراد دارای حساسیت بیشتر می کند . همچنین برخی داروهای موضعی نیز ممکن است حساسیت زا باشند . مواد حساسیت زا از طریق نوک انگشتان نیز میتوانند به گوش وارد شوند . ( بطور مثال لاک ناخن ، رزین گیاه و .... )
سوراخ کردن گوش
معمولا سوراخ کردن گوش باعث اگزما نمی شود مگر در مواقع خاص ، اما احتمال اینکه فرد بعدا دچار مشکل شود وجود دارد . مثلا بخاطر استفاده از گوشواره های بدلی .
درمان زخم اگزمای گوش
درمان اگزمای گوش بستگی به علت و نوع اگزما دارد که باید در گام اول علت آن تشخیص داده شود . با توجه به نوع بیماری، درمان هایی مثل استروئیدهای موضعی و پماد برای خشکی گوش مورد استفاده قرار می گیرد. دقت کنید که پمادهای مخصوص درمان اگزما را در کانال گوش و پوست گوش خود فشار ندهید و فقط به آرامی آنرا بمالید.
درمان خانگی اگزمای گوش
درمان اگزما در خانه به صورت ابتدایی و برای کاهش علائم ناشی از خارش گوش میتواند بسیار موثر باشد. علاوه بر این تغییر سبک زندگی می تواند در پیشگیری از اگزمای گوش کمککننده باشد. از روشهای زیر میتوان برای کاهش علائم ناشی از اگزمای گوش شوید:
- از برخورد هر نوع محرک به اگزمای گوش اجتناب کنید.
- از کرمهای ضد خارش و ضد حساسیت (هیدروکورتیزون) استفاده کنید.
- از کرم ها و لوازم آرایش مناسب پوستهای حساس استفاده کنید.
- برای حفظ رطوبت پوست از ژل آلوئهورا استفاده کنید. همچنین اثر آنتیباکتریال ژل آلوئهورا از ایجاد عفونتهای پوستی جلوگیری میکند.
- پس از استحمام از مرطوبکنندههای بدون بو استفاده کنید.
- با استفاده از سرکه سیب میزان PH پوست را تنظیم کرده و از بیماریهای پوستی جلوگیری کنید.
- با استفاده از عسل که خاصیت آنتیباکتریال و ضد التهاب دارد رطوبت پوست را مهیا کنید. همچنین عسل روند بهبود زخمها را تسریع میکند.
- روغن نارگیل دارای اسیدها چرب است و برای رطوبت رسانی به پوست مناسب است.
و در آخر توجه کنید که این روشها به طور کامل خشکی گوش را درمان نمیکند. بنابراین در صورت تشدید هر یک از علائم اگزما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
پیشگیری از اگزما گوش
اگر مشکوک به آلرژی و احتمال رخداد اگزما و خشکی گوش هستید ، موارد مراقبت های بهداشتی لازم را حتما رعایت کنید و در صورت مشکوک بودن به بیماری به متخصص مربوطه مراجعه نمایید .
تمیز کردن گوش ها و مراقبت از آنها
هرگز سعی نکنید بیش از حد گوش هایتان را شسته یا ماساژ دهید ، زیرا اینکار پوست مجرا و گوش را آسیب پذیر کرده و احتمال ابتلا به بیماری افزایش میابد . هرگز نگذارید آب و رطوبت در گوش هایتان بماند و آنرا با شدت کم سشوار خشک کنید . هنگامی که به شنا می روید ، حتما از گوش گیرهای مخصوص استفاده کنید تا آب به درون مجرای گوشتان نفوذ نکند . قالب های مخصوص کانال گوش شما که توسط متخصص شنوایی یا ادیولوژیست ها ارائه می شود ، به دلیل آنکه مخصوص گوش های شما ساخته شده است بسیار مناسب می باشد . پوست مبتلا به اگزما آمادگی ابتلا به انواع عفونت ها و جذب باکتری را دارد زیرا پوست بسیار آسیب پذیر شده است و خشکی و خراش های روی پوست احتمال ابتلا به عفونت ها را افزایش می دهد. که این آلودگی و عفونت ممکن است منجر به مشکلات شنوایی شود و حتی در موارد کمتر ، تجمع خشکی ها، پوسته پوسته ها و عفونت می تواند موجب ایجاد حس کیپی و پری گوش شود . معمولا در این شرایط تخلیه ی کانال گوش ، توسط پزشک انجام می شود .
راهنمای انتخاب سمعک مناسب / راهنمای خرید سمعک / لیست قیمت انواع سمعک
اگزمای گوش معمولاً شدید نیست. با این حال، خارش و خشکی گوش میتواند آزاردهنده باشد و در صورت خاراندن گوش، این علائم بدتر میشوند. اگزمای داخل گوش نیز میتواند افراد را مستعد عفونت مجرای گوش کند. با این حال، با درمان مناسب، اگزما به طور کلی بدون عوارض طولانی مدت از بین میرود.
کرمهای ضد خارش و ضد حساسیت هیدروکورتیزون را با حرکات دایره ای در قسمت بیرونی مجرای گوش خود بمالید. آن را به داخل مالش ندهید.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10